Redo att göra det omöjliga

En av världens farligaste flygplatser. En pickup med 224 hästkrafter. Och ett segelflygplan. Det här är berättelsen om dagen då Amarok visade sin storhet i franska alperna.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Volkswagen Transportbilar
E

uropas högst belägna flygplats heter Courchevel  och ligger 2010 meter över havet i franska alperna. Landningsbanan är bara 537 meter lång och ligger omgärdad av höga bergstoppar. Fjällflygplatsen är i flera rankningar listad som en av världens farligaste flygplatser. Det är alltså här som pickupen Amarok – en bil skapad för extrema förhållande – ska göra det omöjliga.

Flygplatsen är unik

– Tanken är att se om kraftfulla Amarok kan dra upp ett segelflygplan i luften, säger Anson Fogel, regissör för filmen om det extrema experimentet.

Fjällflygplatsen Courchevel: 537 meter lång startbana och en lutning på 18,8 procent.

Flygplatsen är unik, inklämd mellan fjälltopparna i franska alperna. Courchevel är en skidort i franska alperna och under flygplatsens storhetstid landade ofta propellerplan som de Havilland Canada DHC-6 Twin Otters eller DHC-7 Dash 7 här. I dag är det mest Cessnaplan och helikoptrar som trafikerar Courchevel.

Landningsbanan på 537 meter är för kort för att de flesta plan ska kunna landa säkert här – kommersiella flygplan är förbjudna att flyga hit. Det finns ingen möjlighet att göra en ”go-around”. Det innebär att om piloten ligger fel i inflygningen finns det ingen möjlighet att avbryta, stiga och försöka igen.

Det är en unik flygplats. För att landa här behöver du verkligen vara en bra pilot. Yves Chapuis, flygplatschef.

– Du har ingen möjlighet att avbryta take-off eller landning på den här flygplatsen. Har du väl bestämt dig för att lyfta så antingen lyckas du eller så dör du, säger Anson Fogel.

Nästan omöjligt att landa i dimma

Det är inte bara tomt snack från regissören Anson Fogel. Landningsbanan har ingen instrumentinflygningsprocedur och inga ljushjälpmedel, vilket gör landning i dimma och låga moln osäkert – ja i princip omöjligt. Banan följer bergets topografi och har en lutning på 18,8 procent. För plan som landar innebär lutningen att planet tappar fart snabbare – startar man får man en extra skjuts.

Ska nya Amarok klara testet?
F

ör att landa här krävs ett speciellt certifikat – ett certifikat som färre än 100 piloter har i dag. I flygledartornet sitter Yves Chapuis, flygplatschef. Han känner flygplatsen i detalj och vet vad som krävs av en pilot för att landa.

– Det är en unik flygplats. För att landa här behöver du verkligen vara en bra pilot, säger Yves Chapuis.

Det är alltså här – med svårast tänkbara förutsättningar – som Volkswagens experiment ska äga rum. Ett team av tekniker, stuntmän och flygexperter har arbetat med förberedelserna i tre månader. Och nu är dagen för det extrema experimentet här.

***

S

tämningen är förväntansfull och koncentrerad. En omfattande och minutiös planering har lett fram till den här dagen. Vädret på flygplatsen är legendariskt nyckfullt. Inledningsvis verkar förutsättningarna vara  bra, men vinden ligger på. Frågan är om den är för stark? På en närbelägen bergstopp ser teamet att regnet öser ner men det verkar som att vinden gör inspelningen en tjänst och håller regnet borta från själva flygplatsen.

40 personer har arbetat med projektet i tre månader. Det är många bitar som ska falla på plats. Jean-Marc Mounier, precisionsförare, har lagt ner stor tid på att planera stuntet.

Stort vridmoment ett krav

– Här har du flera faktorer som är väldigt speciella, bland annat så slår vädret om väldigt snabbt. För att göra det här behövs en bil med stort vridmoment och många hästkrafter.

Från vänster: Anson Fogel, regissör, Jean-Marc Mounier, precisionsförare, Chris Cano, struntförare.

Stuntföraren Chris Cano, som kör bilen under inspelningen, fyller i:

– Amarok har väldigt bra bromsar, det är bra för det här stuntet, säger han med ett stort leende.

P

hilippe Mugnier, borgmästare i Courchevel, följer projektet på plats. Skidorten är en av världens mest kända, och att landa på flygplatsen är i de allra flesta fall reserverat jet-set eliten.

Inspelningen är inte den första stora produktionen på flygplatsen, i början av 2000-talet spelades inledningen till Bondfilmen ”Tomorrow Never Dies” in här. Då gjordes de mer dramatiska effekterna i efterproduktionen – i det här stuntet finns inga sådana utvägar.

Så då behöver man en stark bil för att få upp segelflygplanet. Gärna en bil med fyrhjulsdrift eftersom det ger mer dragförmåga. Klaus Ohlmann, pilot

– Vår flygplats är väldigt liten och väldigt speciell eftersom den är så brant. Hela projektet är exceptionellt, det är första gången som det genomförs något liknande här. Jag vet att piloten är en av de bästa i världen, säger Philippe Mugnier.

Varje vinkel ska kunna filmas. Varje vinkel ska kunna filmas.
Inför filminspelningen riggas bilen till max.
V

ärldsbäst må vara både en sliten och vag titel men om någon pilot kan kallas bäst i världen så är det Klaus Ohlmann. Hans specialitet är segelflygning och med 62 världsrekord, mer än 30 000 flygtimmar och drygt 2 miljoner flugna kilometer under bältet är det svårt att anmärka på hans meritlista. Han har flugit i 43 år och en av hans främsta bedrifter är att han är den första pilot som flugit över Mount Everest i ett segelflygplan.

Startar med små marginaler

Så om någon kan genomföra en start, bogserad av en pickup, på en av världens farligaste flygplatser – så är det Klaus Ohlmann. Inför starten förbereder han sitt ensitsiga segelflygplan och testar att linan släpper som den ska.

Fakta
Klaus Ohlmann
Han har flugit i 43 år, har mer än 30 000 flygtimmar och
2 miljoner flugna kilometer – motsvarar 50 varv runt jorden.
Topphastighet i ett segelflygplan: 520 km/h
Maxhöjd i ett segelflygplan: 12500 meter.
Meriter: Har satt 62 världsrekord. Första pilot att flyga över Mount Everest i ett segelflygplan.

– Det kan bli väldigt farligt om planet sitter fast i bilen, flyger över och sedan slår i marken. Då har du inte en chans, säger han.

Den största utmaningen för Klaus Ohlmann är att komma upp i rätt hastighet för att lyfta på banans 537 meter. Dessutom måste det klaras av med mer än ett par meters marginal – annars så står Amarok med stuntförare i vägen för planet.

– Så då behöver man en stark bil för att få upp segelflygplanet. Gärna en bil med fyrhjulsdrift eftersom det ger mer grepp, säger Klaus Ohlmann.

V

olkswagen Amarok motsvarar hans krav. Bilens nya kraftfulla V6-motorer har sitt maximala vridmoment runt 1 500 varv/minut, vilket alltså ger rejält med kraft redan vid låga varvtal. Det maximala vridmomentet ligger på 550 Newtonmeter och tillsammans med Amaroks 4MOTION fyrhjulsdrift har bilen egenskaper som gör den idealisk både på väg och i terräng – och förhoppningsvis för att bogsera upp ett segelflygplan i luften.

Specialutrustning på plats.

Specialutrustning på plats.

Vinden är ombytlig på flygplatsen.

Vinden är ombytlig på flygplatsen.

Vid horisonten öser regnet ner.

Vid horisonten öser regnet ner.

Lossnar linan som den ska från planet?

Lossnar linan som den ska från planet?

Strax innan starten.

Strax innan starten.

Förberedelserna är omfattande.

Förberedelserna är omfattande.

Det drar ihop sig till start – regnet håller sig undan, sikten är klar och vinden konstant. Den sista säkerhetsgenomgången görs. Kameror rullar. Drönaren startar och flyger framför och över bilen.

Fakta
Volkswagen Amarok Aventura
Motor: V6 turbodiesel med 3,0 liters cylindervolym.
Antal hästkrafter: 224.
Vridmoment: 550 Nm.
Kraftöverföring: Fyrhjulsdrift, 8-stegad automat.
0–100 km/h: 7,9 sekunder
Lastförmåga: Ett drygt ton
Dragkapacitet: 3,5 ton.
Längd x Bredd x Höjd: 5 321 x 2 228 x 1 834 mm.

VW Amarok börjar rulla och bogserar Klaus Ohlmann och hans segelflygplan nedför startbanan. Planet skumpar fram och banans 537 meter försvinner i snabb takt. Slutet av banan kommer allt närmare.

S

å lyfter segelflygplanet, linan kopplar ifrån och piloten Klaus Ohlmann lyckas få höjd och ta sig över bilen. Stuntföraren ställer bilen i bredsladd innan startbanan tar slut – flera meter till godo.

– Beautiful, nice work! Bravo people! ropar en i teamet, med blicken spänd på en av skärmarna.

Klaus Ohlmann styr planet ner i dalen, får höjd och flyger tillbaka över flygplatsen och teamet. Vid horisonten ser han kanske ända bort till närbelägna Mount Blanc. Vid kanten av startbanan blänker en blå Amarok. It’s a wrap.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Volkswagen Transportbilar